Mi a bútorlap?

 

     A bútorgyártás leginkább költségkímélő alapanyaga a bútorlap. A bútorlap – faforgácslap – gyártása során a zúzott (általában értéktelenebb fajták: nyírfa, nyárfa, fenyőfa, erdészeti és faipari hulladékok) forgácsot magas hőmérsékleten műgyantával ragasztják össze, majd préselik, jellemzően 2800mm x 2070 mm táblaméretre és 18mm vastagságra.
A laminált bútorlap úgy készül, hogy a faforgácslapot mindkét oldalon színes, vagy faerezet mintás papírral, majd egy ellenálló műanyag réteggel vonják be. A laminált bútorlapok olcsó és környezetbarát megoldás, a tömörfa alternatívájaként. Azt is tudni kell azonban, hogy a tömörfa, azon túl hogy drága, sajnos egyéb rossz tulajdonsággal is rendelkezik – például összeszárad, vetemedik és a felületkezelése is költséges.
A laminált lap előnyei:
– olcsó
– könnyű
– egyszerűen megmunkálható
– rendkívül széles választék színben és mintázatban
– felülete jól tisztítható
    A Bútorlap felépítése:
Keresztmetszetében a középső rétegben nagyobb méretű, szélein apróbb, szemcsés forgácsból épül fel, ezáltal egy kemény, szilárd, a felületén pedig sima anyagot kapunk. Fedőrétege tökéletesen alkalmas a különböző felületkezelési eljárásokhoz.
Erre a fedőrétegre hőkezeléssel, magas nyomás alatt kerül fel a laminált réteg melamin alapanyagú műgyanta segítségével.
Bükk rétegelt lemez
Csúszásmentes rétegelt lemez
Egger bútorlapok
Egger munkalapok
Egyéb lapanyagok
Falco bútorlapok
Furnérozott forgácslap
Gizir bútorlapok
Hátfal lemezek
Kastamonu bútorlapok
Kastamonu munkalapok
Rétegelt lemez